Ciclisme

Xavier Andreu: ‘M’agradaria tornar a agafar més ritme per a competir a la peninsula amb els d’adalt’

El mallorquí Xavier Andreu Burguera (21 anys; Esporles), que forma part del club The Ponent Gambers, es dedica al descens en bicicleta de muntanya. Aquest cap de setmana va aconseguir pujar al primer esglaó del podi del I DH Puig de Santa Magdalena, organitzat pel CC North Riders.

La prova disputada al Puig de la localitat d’Inca, on hi participaren un total de 47 bikers, és va presentar amb unes condicions difícils a causa de la perillositat del descens després de la incessant pluja. Xavier Andreu comenta que aquesta cursa se l’esperava ‘molt apretada ja que és un circuit molt curt però, al final, amb la pluja van cambiar un poc les circumstàncies’.

Xavier Andreu puja al podi al I DH Puig de Santa Magdalena // FCIB

Les condicions de banyat no afavoreixen a tots els participants per igual però, aquest, no fou el cas de l’esporlerí: ‘En banyat em vaig sentir molt bé, sempre m’ha agradat córrer en fang. Estava molt enfangat i patinava molt però va sortir una molt bona baixada sense cap errada important’. La finalitat per a Xavi era ‘guanyar la carrera i aconseguir una bona baixada’.

Els seus inicis a n’aquest món foren similars a l’entreteniment de molts altres infants: ‘Vaig començar a competir perquè sempre anàvem a fer salts amb la bici amb els amics pel poble i vam decidir presentar-nos a una carrera i provar. Des d’aquell dia ja no hem aturat’, remarca Burguera.

El jove de 21 anys forma part de la Selecció Balear des de fa sis anys. Estar amb la Selecció permet a Xavi participar al Campionat d’Espanya, mentre que, a la resta de curses hi competeix de manera individual. Estar a la Selecció ens facilita tota ‘l’organització del viatge al Campionat i, a més, et cobreixen totes les despeses econòmiques’, afegeix el biker.

Per a Xavi, la competició és un hobby però, quan hi ha una competició, les coses canvien i demostra el seu afany i estimació cap a aquest esport. Els objectius de Xavi són els següents: ‘Competir el millor possible i guanyar i, en un futur no molt llunyà, m’agradaria tornar a agafar més ritme per a competir a la peninsula amb els d’adalt’.

‘Els circuits que més m’agraden són els del nord d’Espanya i els de Catalunya. En aquestes zones hi ha millors circuits que a Mallorca i, també, són de més llarga durada’, reconeix el biker.

Aquest any l’esportista no ha pogut entrenar tot el que li hagués agradat degut a les diferents lesions que ha patit i la pandèmia mundial però, en plena temporada ‘uns quatre cops a la setmana, combinant el gimnàs, les rutes amb bicicleta i descens els caps de setmana’, assegura l’esporlerí. A més, també faig alguna competició d’Enduro per entrenar i millorar el físic.

El seu ídol balear és Nico Alemany, un referent del descens mallorquí, de qui ha tingut l’oportunitat d’aprendre: ‘Ell va ser qui em va ensenyar a córrer amb la bici i em va ajudar a ser millor pilot i a competir fora de Mallorca’. Més enllà de les illes, el mallorquí es fixa en la feina de Loïc Bruni (francès) i Troy Brosnan (australià) que competeixen en ciclisme de muntanya a la disciplina de descens: ‘Són els més precisos i constants i sempre estan allà dalt donant canya’.

Aquest mes de setembre, Burguera ha participat amb la Selecció Balear al Campionat d’Espanya i ha finalitzat desè a la categoria Sub-23, del que assegura que podria haver aconseguit millor lloc: ‘En aquest Campionat no vaig arribar ben preparat com m’hagués agradat. Entre la pandemia, les lesions i la falta de físic i entrenament, no ha estat possible estar més adalt en la classificació però, tot i així, va anar bastant bé, conclou el jove amant del descens.

Xavier Andreu // Tommy Photography

Palmarès destacat

Campionat d’Espanya 2015 – Tercer a cadet

Campionat d’Espanya 20017 – Segon a Júnior

Campió de Balears de descens 2015 a cadet

Campió de Balears de descens 2016 a júnior

Campió de Balears de descens 2017 a júnior

Campió de Balears de descens 2018 a Sub-23

Campió de Balears de descens 2019 a Sub-23

Articles relacionats

Deixa un comentari

Back to top button